2-4.2. 2018.

Seminar u Budimpešti – mestre Rui

Odličan kapuera seminar, prvi za nas ovoj godini, sa mestre Rui - em u organizaciji mestre Chiquinho - a. Proveli smo sjajan vikend u Budimpešti i imali prilike da se družimo i treniramo sa našim drugarima iz drugih Senzala klubova – Beča, Graca i Debrecena.

8-10.12.2017.

Seminar u Nišu – prva godišnjica kluba

Povodom prve godišnjice kapuera kluba Senzala iz Niša, meštre Luis je organizovao seminar na kom je, pored meštre Luisa, treninge držao i naš meštre Stin. Hvala meštreima na odličnim treninzima, kao i Nišlijama na gostoprimstvu. Vidimo se opet.

1-3.12.2017.

No Pe do Berimbau

Standardno dobar kapuera seminar u Budimpešti koji svake godine organizuje meštre Chiquinho. Sakupila se sjajna garnitura meštrea koja je držala visokokvalitetne treninge, a meštre Chiquinho je dodelio i nekoliko visokih rangova svojm učenicima: tri zelena, dva ljubičast-žuta i jedan ljubičasti kanap. Posebna uspomena će nam biti to što smo učestvovali i pomogli u snimanju prvog kapuera cd-a meštre Chiquinho-a i njegovih učenika.

13-15.10.2017.

Seminar kapuere u Beču - Ginga de Corpo

Trodnevni seminar koji su organizovali naši prijatelji, contramestre Zangao i njegovi učenici, protekao je sjajno. Ovo je bio jedan od boljih seminara, i što se tiče kvaliteta treninga, a i što se tiče same organizacije, druženja, večernjeg provoda. Posebno nam je drago što je na ovom seminaru jedan od predavača bio naš mestre, a čak trinestoro članova načeg kluba učestvovalo je na ovom skupu.

11-13.8.2017.

Dani Brazila - novosadski samba karneval

Osmi po redu festival "Dani Brazila - novosadski samba karneval" i ove godine okupio je ljubitelje brazilske kulture. Domaći i strani učesnici imali su prilike da učestvuju na radionicama samba udaraljki, radionicama samba plesa i naravno, na radionicama kapuere. Glavni predavač na radionicama kapuere bio je naš mestre Steen, a pored njega kapueristi su imali prilike da uče i od contramestre Espoleta-e, jednog od najstarijih učenka našeg majstora. Festival se završio karnevalskom povorkom koje je defilovala kroz centar grada i koju su činili svi učesnici festivala.

9-11.6.2017.

Seminar u Beču – Casa de Bamba

Treću godinu za redom održava se kapuera seminar pod ovim nazivom. I protekle dve godine je bilo lepo, ali ove godine je bilo zaista sjajno. Kada treninge drže mestre Torneiro, mestre Chiquinho, mestre Pele i mestre Timbalada nema „greške“. Izuzetno pozitivna atmosfera među mestreima i učesnicima. Ova godina će biti upamćena i po još jednom događaju: naš prijatelj Lucio, koji vodi kapuera školu u Beču i koji je zajedno sa svojim učenicima i organizovao ovaj seminar, je na ceremoniji dodele novih rangova primio konopac ljubičaste boje i time stekao zvanje profesora kapuere.

1-4.6.2017.

Seminar u Nišu

U Nišu je od pre oko godinu dana otvorena Senzala kapuera grupa, koji je pokrenuo mestre Luis Claudio. Mestre se doselio u ovaj sjajan grad i rešio da pokuša da tu razvije i raširi ovu brazilsku borilačku veštinu. Tim povodom, početkom juna organizovao je zajedno sa svojim učenicima prvi zvanični kapuera seminar, u okviru kog je bila i ceremonija dodela rangova, a od predavača su još bili prisutni mestra Ana Sabia i veliko ime u kapuera svetu, mestre Ramos. Osim iz Novog Sada i Beograda, učesnici su došli i iz Bugarske i Italije. Seminar je odlično protekao. Od velikog je značaja za nas, kapueriste, to što se u još jednom gradu u Srbiji otvorila kapuera škola. Radujemo se daljoj saradnji.

20-21.5.2017.

Seminar u Budimpešti

Dvodnevni kapuera seminar, organizovan od strane dva najbolja učenika mestre Chiquinho-a iz ovog grada, Microfone i Moranguinho, predstavljao je pre svega Batizado za decu u okviru kog su organizovani i treninzi za odrasle. Ovo je prvi seminar na koji su prof. Vento i prof. Montanha zvani kao predavači, gde su održali trening za odrasle. Učesnici i organizatori su bili izuzetno zadovoljni, a Vento i Montanha se vratili kući sa dobrim iskustvom.

12-14.5.2017.

Seminar kapuere u Kopenhagenu – Batizado

Ovaj kapuera skup predstavlja jednu od naših nezaobilaznih stanica svake godine. Sama činjenica da je to najveći i najbitniji kapuera seminar koji naš majstor organizuje u toku godine je dovoljan razlog za nas da dođemo. Osim toga, treninge na ovoj radionici drže uvek najuvaženiji majstori iz sveta kapuere i učesnici dolaze iz cele Evrope i sveta. Napredak u kapueri je zagarantovan za svakog ko učestvuje na ovom seminaru.

1.4.2017.

„Les Mills live“ fitnes festival

Fitnes festival "Les Mills live" održao se u subotu, 1. aprila, na Spensu i za treninge su biti zaduženi prezenteri najveće svetske fitnes zajednice. Učešće je bilo besplatno, a među prezenterima se našao i naš klub koji je, zajedno sa svojim najmlađim i najstarijim članovima, predstavio kapueru.

16-19.3.2017.

Seminar kapuere u Gracu – Quilombo Cultural

Osmi po redu Quilombo Cultural koji organizuje contramestre Kapacete sa svojim učenicima ostavio je ove godine posebno lep utisak. Pored toga što su treninzi bili odlični, i van sale smo se jako lepo provodili, družeći se sa učesnicima iz Mađarske, Nemačke, Brazila i, naravno, Austrije. Sledeće godine ćemo sigurno ponovo doći.

3-5.3.2017.

Seminar kapuere u Novom Sadu – contramestre Espiga

Contramestre Espiga je najstariji učenik našeg majstora Stina i bilo je pravo zadovoljstvo organizovati kapuera seminar sa njim. Sjajni treninzi i vedra, pozitivna atmosfera na časovima učinili su da nam ovaj sportski skup ostane u jako lepom sećanju, a učenici iz Novog Sada i Beograda izrazili su želju da, kada bude prilike, ponovo organizujemo seminar sa našim prijateljem Espigom.

4-5.2.2017.

Seminar kapuere u Debrecinu – Intensivo

Naša prva poseta ovom gradu. Bio je to manji seminar, organizovan pretežno za kapueriste sa lokalnog područja, međutim bilo je učesnika i iz drugih gradova: Budimpešta, Beč, Grac i Novi Sad. Kvalitet seminara i treninga ne zavisi od broja učesnika i ovaj seminar je to i dokazao – treninzi su bili vrhinski! Ništa manje nismo ni očekivali od meštre Šikinja, koji je zajedno sa kontrameštre Kapasećijem vodio ovu radionicu.

16-18.12.2016.

Seminar kapuere u Budimpešti – No Pe do Berimbao

Još jedan sjajan seminar kapuere u organizaciji meštre Šikinja je za nama. Meštre Šikinjo uživa veliki ugled u našem klubu kao vrhunski kapuera majstor i mi se uvek trudimo da ispratimo seminare koje on organizuje i treninge koje drži. Na ovom trodnevnom skupu učestvovali su kapueristi iz zemalja širom Evrope, a glavni predavač bio je meštre Zumbi, Brazilac koju vodi svoju školu kapuere u Njujorku. Treninzi su bili izuzetno kvalitetni, atmosfera na treningu sjajna i vratili smo se kući puni pozitivnih utisaka.

25-27.11.2016.

15 godina Senzala grupe u Srbiji – dodela novih rangova

Od 25-27. novembra u Novom Sadu organizovan je seminar kapuere pod nazivom „Batizado e Troca de Corda“. Ovo predstavlja najvažniji sportski skup u godini, održava se jednom godišnje, okuplja sve kapueriste naše škole iz države i u oviru njega se dodeljuju novi kanapi (pojasevi) za decu i odrasle. Na Batizadu je bilo preko 160 učesnika, a imali smo i učesnike iz Italije, Danske Mađarske...Glavni predavač i nosilac ovog skupa bio je naš majstor Stin, a pored njega treninge su držala još četiri ugledna majstora iz Brazila.
Ove godine ovaj seminar je ujedno i obeležio 15. odišnjicu rada Senzala škole u Srbiji i na ceremoniji dodele rangova naš majstor je dodelio trenerima do sada najviši rang u državi, kanap ljubičaste boje, čime su oni stekli zvanje profesora kapuere.

23.10.2016.

Kurs prve pomoći – deo 1.

U drugoj polovini oktobra organizovali smo kurs prve pomoći za članove kluba. Instruktori iz Crvenog krsta Vojvodine, Jelena i Dimitrije, održali su nam odlično predavanje i naučili nas kako da pomognemo unesrećenom na ulici ili treningu. Smatramo da je ovo deo opšte kulture koji bi bilo dobro da svaki građanin zna, a pogotovo oni koji se bave borilačkim veštinama i sportom uopšte. Nastavak obuke sledi.

18.10.2016.

Desetogodišnjica beogradskog capoeira Senzala kluba
- trener Palhaco

16. oktobra trener Aleksandar Petrović (Palhaco) iz Beograda obeležio je deset godina postojanja svog kluba organizavši zajednički trening i pozvavši sve kapuera klubove i kapueriste iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova na jednu zajedničku kapuera „igru“. Sve čestitke našem prijatelju, a sa ponosom možemo reći da je čak 22 člana našeg kluba prisustvovalo ovom skupu.

17.10.2016.

Poseta Kragujevcu

U Kragujevcu je od septembra ove godine počeo sa radom ogranak kluba Capoeira Senzala Novi Sad. 15. i 16. oktobra smo posetili Kragujevčane i održali nekoliko treninga, a pridružili su nam se naši prijatelji kapueristi iz Beograda. Grupa lepo napreduje i lagano se širi.

12.09.2016.

Seminar kapuere u Nišu

Od 9. do 11. septembra održao se kapuera seminar u Nišu koji je vodio meštre Luis Klaudio. Ovaj seminar ujedno predstavlja i početak rada njegove Senzala grupe u ovom sjajnom grad, u kom će meštre od sada živeti i podučavati ovu veštinu. Eto povoda i prilike da češće posećujemo Nišlije.

15.8.2016.

Dani Brazila 2016.

Od 12-14. avgusta održao se sedmi po redu festival „Dani Brazila“ u okviru kog su organizovane radionice kapuere za decu i odrasle na Štrandu. Radionicu je vodio naš meštre Stin iz Kopenhagena, a na treninzima su, pored onih koji se već bave kapuerom, mogli da u čestvuju i svi ostali koji su želeli da se oprobaju u ovoj veštini.

11.07.2016.

Capoeira Senzala na Exitu

Već nekoliko godina unazad naš klub zajedno sa školom samba perkusija Sambansa i školom samba plesa Sambalkinhas, na Exit festivalu promoviše Dane Brazila-novosadski samba karneval, festival koji se organizuje svake godine sredinom avgusta. Ko je bio na Exitu, mogao je videti kako naša mala karnevalska povorka defiluje tvrđavom svako veče, šireći duh Brazila.

11.06.2016.

Festival igre i muzike „Zov ravnice“

Šesti po redu festival igre i muzike "Zov ravnice", održao se od 9. do 12. juna na centralnom platou Štranda. Na festivalu se predstavilo više od 2.000 učesnika (KUD-ova, plesnih grupa, horova, bendova...) i mi smo već šest godina redovni učesnici ovog festivala. Zemlje koje su učestvovale pored Srbije bile su Bosna I Hercegovina, Hrvatska i Bugarska.

Festival organizuje Udruženje "Veliko kolo", a suorganizator je JKP "Gradsko zelenilo".

06.06.2016.

Seminar kapuere u Beču

Ovo je druga godina za redom kako su naši prijatelji iz Beča organizovali trodnevni seminar kapuere (3-5. jun), i kao i prošle godine, i ove godine je bilo odlično. Dobri treninzi, korisne i neophodne informacije za svakog ko želi da napreduje u kapueri. Treninge su vodili mestre Toni Vargas (Brazil) i mestre Šikinjo (Brazil, Mađarska), dva frhunska i veoma poznata majstora kapuere iz naše grupe, a pored njih na seminaru su učestvovali i drugi visokorangirani kapueristi iz Brazila i Evrope.

30.05.2016.

Beogradski manifest-Kalemegdan

Beogradski manifest je festival koji okuplja i predstavlja druge festivale, manifestacije i turističke destinacije iz Srbije i regiona, i ove godine se održao od 27-29. maja u Beogradu na Kalemegdanu. Izuzetno nam je drago što smo dobili poziv i priliku da na njemu predstavimo kapueru i naš festival „Dani Brazila-novosadski samba karneval“. U nastupu je učestvovao i pomogao i deo kapuerista iz naših bratskih klubova iz Beograda.

10.05.2016.

Seminar u Breši (Italija), 10 godina postojanja Senzala grupe

Ove godine naše komšije iz Italije slavile su deset godina postojanja njihove kapuera škole u Breši, koja se nalazi pod mentorstvom majstora Luis Klaudija (Brazil). Tim povodom, od 6-8. maja organizovan je kapuera seminar koji su vodili naš meštre Stin, meštre Ramos i, jedina žena koja je meštre u našoj grupi, meštra Tida. Kao što je i bilo očekivano, seminar je bio odličan, a Italijanu su bili sjajni domaćini. Hvala meštre Luisu na pozivu i velikom gostoprimstvu. Nadam se da se sledeće godine vidimo opet. Pozdrav za Brešu.

25.04.2016.

25 godina postojanja kapuera škole Senzala u Kopenhagenu

Od 22-24. aprila naš meštre Stin organizovao je veliki kapuera seminar koji, pored toga što je obuhvatio dodelu novih rangova (pojaseva), ujedno predstavljao i proslavu 25 godina postojanja i rada njegove grupe u Kopenhagenu. Devet majstora kapuere prisustvovalo je na ovom seminaru zajedno sa ostalim visoko rangiranim kapueristima širom sveta. Više od 25 kapuerista iz Srbije učestvovalo je na ovom događaju i vratili smo se sa sjajnim utiscima, kao i svake godine.

11.04.2016

Kapuera u Nišu

Početkom meseca aprila (8.9.10.), usled postojanja zainteresovanosti Nišlija za ovu borilačku veštinu, održan je prvi kapuera seminar u ovom gradu koji je vodio meštre Luis Klaudijo. U organizaciji ovog seminara pomogli su treneri Senzala grupe iz Beograda i Novog Sada zajedno sa svojim učenicima i radionica je protekla veoma uspešno. Ukoliko zainteresovanost i dalje bude prisutna oformiće se potpuno nova kapuera grupa u Nišu. Mi navijamo da se ovo desi.

10.2.2016.

Riječki karneval-Maškare

Rijeka je tokom zimskih meseci najpoznatija po svom Riječkom karnevalu, koji je ove sezone trajao od 17. januara do 10. februara, a 33. međunarodna karnevalska povorka održala se 7. februara 2016. godine.

Kao i proteklih godina učestvovali smo u ovoj povorci, predstavljajući našu trupu „Dani Brazila-novosadski samba karneval“ koja se sastoji iz samba perkusionista škole „Sambansa“, samba igračica škole „Sambalkinhas“ i kapuerista iz naše škole „Capoeira Senzala“.

Ove godine na karnevalskoj povorci učestvovalo je oko 10 000 ljudi, 110 trupa iz cele evrope koje su predstavile svoje maske i kreativne ideje. Bilo je sjajno, odlično smo se proveli. Pozdrav za Riječane.

Više slika možete videti u galeriji.
Foto: Milan Tomin

07.12.2015

Seminar kapuere u Beogradu

Još jedan seminar kapuere je za nama, ovoga puta održan u Beogradu (4-6. decembar) pod organizacijom našeg bratskog kluba. Radionicu su vodili naš mestre Stin (Danska) i mestre Luis Klaudio (Brazil).

Uvek je privilegija biti na treningu koji vodi majstor kapuere, a pogotovo kada ti trening drži tvoj sopstveni majstor, jer mi našeg mestrea vidimo samo nekoliko puta godišnje, a on je nama ne samo učitelj, već i drugar i prijatelj.

04.12.2015.

In je biti CLEAN!

Projekat „IN je biti CLEAN“ je kampanja rehabilitacionog centra "Duga", koja se bazira na promovisanju zdravih stilova života u borbi protiv narkomanije, alkoholizma i kocke koje za posledicu imaju nasilje u porodicama i porast kriminala. Ovom manifestacijom se promovišu perspektivniji načini organizovanja slobodnog vremena kroz sport, umetnost, humanitaran rad itd. Takve ideje bile su ponuđene kroz razne izlagače na štandovima (sport, muzika, umetnosti, folklor, kompjuteri), a na jednom od njih mogli ste da vidite i našu školu koja je predstavila kapueru kao jedan od mogućih izbora za unapređenje kvaliteta života.

Ovaj projekat postoji od 2013. i mi ga rado podržavamo svake godine.16.11.2015.

Seminar kapuere u Budimpešti

Vratili smo se sa još jednog seminara kapuere. Seminar je organizovao meštre Šikinjo (Brazil, Mađarska), sa kojim imamo dugogodišnju uspešnu saradnju. Na radionici su prisustvovala još tri kapuera meštrea, kao i mnoštvo drugih kapuerista iz različitih zemalja: Mađarske, Brazila, Austrije, Rusije, Ukrajne, Italije, Francuske, Švedske, Danske i Srbije.

Sjajna atmosfera, odlično druženje, vredno iskustvo. Budimpešto, vidimo se ponovo.

12.11.2015.

Svetski dan dijabetesa 2015.

U želji da pomognemo u podizanju svesti javnosti o rastućoj epidemiji šećerne bolesti, naša škola je podržala manifestaciju povodom svetskog dana dijabetesa i na Gradskom trgu predstavila kapueru kao još jedan alat u prevenciji i borbi protiv ove bolesti.

Prema najnovijim procenama Međunarodne dijabetes federacije (IDF), 382 miliona ljudi u svetu boluje od dijabetesa i ukoliko se postojeći trend nastavi, do 2035. godine svaka deseta osoba ili 592 miliona ljudi će živeti sa dijabetesom.

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja. Od njega boluje približno 710.000 odraslih osoba i taj broj neprestano raste. Godišnje, zbog ove bolesti i njenih komplikacije umre oko 3000 ljudi. Većina obolelih, oko 95 %, ima tip 2 dijabetes koji se, prema podacima Registra za dijabetes, u proseku svake godine dijagnostikuje kod 16.000 osoba.

Razlog tome je sve veća učestalost gojaznosti kao i nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost. Na genetske činioce kao faktor rizika ne možemo uticati, ali ono što se može učiniti da bi se sprečio nastanak dijabetesa je promena stila života, odnosno načina ishrane i povećanje fizičke aktivnosti.

Kapueru, kao vid fizičke aktivnosti, smatramo idealnom u prevenciji i borbi protiv dijabetesa, jer ovom veštinom mogu da se bave svi: i deca, i mladi, kao i starija populacija, čime će sebi priuštiti zdrav i zanimljiv hobi.

Izvori: