Centro Cultural Senzala de Capoeira

Centro Cultural Senzala de Capoeira su osnovali Mestre Peixinho i njegovi učenici. Njegova svrha je istraživanje i promovisanje kapuere i drugih oblika brazilske kulture, kao i da služi kao centar formiranja i obnove za učitelje koji žele da se bave kapoerom u svim njenim aspektima (borba, ples, umetnost, itd.) u cilju fizičkog, intelektualnog, emotivnog i socio-kulturalnog razvoja individue.

Verujemo da su proces obrazovanja i svest naroda povezani sa pitanjem spašavanja našeg kulturnog identiteta, i zato tragamo za svojim korenima. Takođe verujemo da capoeira u svojoj srži sadrži elemente koji nam mogu pomoći da ispunimo svoje ciljeve. Danas, grupa se širi po celom Brazilu, nekim evropskim državama i u Sjedinjenim Američkim Državama, i iako je grupa imala na hiljade učenika tokom ovih godina, proizvela je svega nešto više od deset majstora. To je glavni razlog za visok tehnički kvalitet i standarde, povezan sa posvećenošću i svešću o istorijskim vrednostima kapuere, što je učinilo Senzalu jednom od najpoznatijih škola u Brazilu. Senzala je škola sa visokim standardima kada je u pitanju kvalitet i autentičnost kapuere. Jake veze sa istorijom i kulturom kao i rafinisane tehnike i disciplina, čine je poznatom širom sveta. Senzala stil je uticao na svaku kapuera grupu na svetu, čak i one koje praktikuju druge forme kapuere.

mestre Peixinho

1947 - 2011

Biografija

Marcelo Azevedo Guimarães, poznatiji kao mestre Peixinho, majstor kapuere, rođen je 1947. u Vitoria-i, Espirito Santo, Brasil.

Kapuerom je počeo da se bavi 1964. godine i jedan je od osnivača Grupo Senzala. Diplomirao je fizičku kulturu na Univerzitetu u Rio de Žaneiru (Admistração de Empresas pela Universidade Federal do Rio de Janeiro). Tokom više od 4 decenije rada u okviru grupe Senzala, mestre Peixinho je obrazovao ogroman broj kapuerista; profesora, kontra-majstora i majstora. Danas, mnogi od njih nastavljaju da šire njegovo učenje u više zemalja Evrope i Severne i Južne Amerike. Održao je brojne seminare kapuere, u Brazilu i širom sveta.

Mestre Peixinho je preminuo 16. maja 2011. godine, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu kapuere i srcima svojih učenika.